>
 
   
     
 
   
S. HALUK UYGUR S. HALUK UYGUR
BEYİN VE EL BİRLEŞİR, BEYNİN YAPABİLECEĞİNİ EL ÜSTLENİR
 

Köy Enstitüleri günlerinde öğretmen bir ödev vermiş gençlere...Bir de konu...

Hepsi fotoğraf çekecekler, öğretmen de fotoğraflardan birini birinci seçecekmiş.

Çalışkan Öğrenci bir sürü fotoğraf çekmiş.

Çekmesi kolay ama, seçmesi zor... O kadar fotoğraf arasından uğraşmış didinmiş ve öğretmene sunmak üzere birini seçmiş. Diğerlerini de atıvermiş, yatakhanenin çöp tenekesine...

Çalışkan Öğrenci'nin görevini yapmasının huzuru içerisinde uyuduğu bir sırada, Tembel Öğrenci görüvermiş çöp tenekesindeki fotoğrafları... "Aman ne güzel şans! Bu fotoğraflardan birini seçer öğretmene veririm" diye düşünmüş. Böylece zahmetsiz öğretmenin verdiği ödevi yapmış olacakmış.

Epeyce uğraşmış, hangi fotoğrafı seçeceği konusunda... Fotoğrafları iyice incelemiş ve birisini seçerek öğretmene vermiş.

Sonunda öğretmen kendisine verilen fotoğraflar arasından bir birinci seçmiş. Ama durum öyle karışık hale gelmiş ki, isterseniz gelin kimin birinci olduğuna siz karar verin!

Öğretmen birinci olarak Çalışkan Öğrenci'nin çektiği ancak iyi fotoğraf olduğunu anlayamayıp çöp tenekesine attığı fotoğrafı seçmiş çünkü...

Peki, sizce birinci kim?

Fotoğrafı çeken Çalışkan Öğrenci mi, yoksa onu çöp tenekesinden çıkartan Tembel Öğrenci mi?

Bir kısmınız fotoğrafı çeken diyecektir...

Ama, "Fotoğrafı çeken, onun iyi fotoğraf olduğunu anlayamamış olmalı ki çöpe atmış. Belki de iyi fotoğrafı tesadüfen çekmiştir" diye karşı çıkanlarınız da olacaktır.

Bazılarınız ise, "Çöp tenekesinin içindeki fotoğraflardan hangisinin iyi olduğunu bilebilecek kadar önseziye (belki buna yetenek de diyebiliriz) sahip olan Tembel Öğrenci birinci olmalıdır" diyebilir.

Bu kez de karşı taraf, "Önsezisi olabilir ama, beyninde oluşturduklarını fotoğraf kağıdına aktarabilecek kadar teknik bilgiye sahip mi bakalım?" diye sorabilir.

O zaman birincilik ikisine birden verilebilir mi?

Öğretmen iki kişiyi birden birinci ilan edebilir miydi bilemem! Ama ben, iyi fotoğraf yapabilmek için, o iki öğrencinin özelliklerinin bir kişide bir araya gelmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bir kez iyi fotoğrafın nasıl yapılacağına dair önsezi olmalı ve fotoğraf insanın beyninde oluşmalı. Ayrıca kişi beynindeki bu oluşumu kağıt üzerine aktarabilecek teknik bilgiye sahip bulunmalı...

Michelangelo 15. yy da bu söylediğimi şöyle ifade etmiş:

İçimizdeki ilahi kuvvet, bir yüzü şekillendirmeye çalıştığında, beyin ve el birleşir(...) Beynin yapabileceğini, el üstlenir.

Aksi halde iyi fotoğrafı seçebilen en fazla iyi bir eleştirmen, diğeri ise yine en fazla iyi bir zanaatkar olabilir.

Gerçi bu da önemli bir şey!

 

S. HALUK UYGUR

 

.