>
 
   
     
 
İçerik / Işık Koşullları

Fotoğraflayacağınız manzara görüntüsünün sınırlarını belirledikten sonra konuyu ışık koşulları ve içerik açısından bir kere daha gözden geçirmekte fayda vardır. Örneğin görüntüye giren telefon telleri ve benzer doğal olmayan unsurların ayıklanması, görünmesi istenmeyen nesnelerin farklı pozisyonlardan bakarak başka nesnelerin arkasına saklanması gibi işlemleri bu safhada yapmalıyız. Eğer görüntüdeki ışık koşulları çok özelse ve ilk bakışta içimizde heyecan uyandıran nitelikteyse bu ışık koşulları değişmeden süratle poz değerlerimizi belirlemeliyiz. Eğer o andaki ışık koşulları pek tatmin edici değilse aynı görüntü için günün bir başka saatini beklemekte fayda vardır. Bir manzara fotoğrafçısı  karşısında bulunduğu konunun günün farklı saatlerinde ve hatta farklı hava koşullarında nasıl görüneceğini kestirebilmelidir. Örneğin sis istenmeyen bir arka planı kapatabilir yada kimi yerdeki sert gölgeler bulutlu bir havada göze hayli yumuşak gelebilir. Eğer görüntüde ağaçlar varsa ters ışıkta yaprakların kenarında oluşacak pırıltılar hoş bir etki yaratabilir. Karşınızda duran dağın yüksek zirveleri fırtına bulutları ile kaplı olduğunda dağın görüntüsü çok daha farklı bir duygu yaratabilir.

   
Fotograf - Nedim Sipahi Manzara fotoğrafının en önemli püf noktası ışıktır. Güneş ve hava koşulları her zaman arzu ettiğimiz gibi olmayacaktır. Bundan dolayı da seçtiğimiz  görüntüyü güzel bir biçimde fotoğraflayabilmek için hem sabırlı hem de inatçı olmak gereklidir. Eğer bir bölgeye ilk gidişinizde uygun koşullarla karşılaşmışsanız kendinizi olağanüstü şanslı saymalısınız. Ancak çoğu zaman istediğiniz görüntüyü elde edebilmek için konunuzun karşısına sayısız defa gitmeniz gerekecektir.
   
Fotograf - Faruk AKBAS Doğa fotoğrafçılığında öncelik fotoğraf makinasında değil fotoğraflanmak istenen görüntüdedir. Doğa fotoğrafçısı öncelikle konusunu incelemek, öğrenmek durumundadır. Bir tepeyi, bir nehri, bir çiçeği ya da ağacı, bir sahilin kayalık yapısını araştırıp onunla ilgili bilgiler toplamalı ve konu olacak manzaranın farklı özellikleri değerlendirmelidir. Ancak konu olan nesneyi tanıdığımız zaman o nesnenin fotoğrafınaduygu yüklemek mümkün olabilir.
   
   
Çeviren:  Nedim SİPAHİ

 

 

Makro(Yakın Çekim) . Manzara Fotografı

Manzarayı Görmek . Görüntünün Sınırlarının Belirlenmesi . İçerik . Işık Koşullları

Manzara Fotografında Kompozisyon . Manzara Fotografında Objektif Seçimi

Hangi Mevsim ? Hangi Manzara ?
 
.